Klákyho šetrný hrniec 3- Cestoviny so špenátovo-syrovou omáčkou

Autor: Lukáš Chládek | 18.5.2013 o 9:03 | (upravené 18.5.2013 o 9:08) Karma článku: 7,74 | Prečítané:  2028x

Okolnosti (málo času na varenie a nižší príjem) ma prinútili pripravovať si stravu na viacero dní dopredu. Pre ľudí s nižším rozpočtom uvádzam aj orientačné ceny prísad v Kč a € s približným kurzom 25 Kč = 1 €. Ceny potravín v Prahe sú o cca. 10% vyššie, ako na Slovensku. Dnešný obed som si vymyslel sám, aj keď s podobnými kombináciami ste sa už isto stretli. Zároveň sa chcem ospravedlniť za použitie fotografie z internetu. Momentálne som totiž nemal možnosť pokrm odfotiť, takže obrázok slúži iba ilustračne.

Ingrediencie: - 500 g ľubovoľné cestoviny (u mňa kolienka, pretože lepšie držia omáčku)(7 Kč) - mrazený špenátový pretlak (ideálne čerstvý špenát, no nie vždy je možnosť) (8 Kč) - 2 dcl smotana na varenie (15 Kč) - 200 g syr balkánskeho typu (môže byť aj niva a pod.)(20 Kč) - väčšia cibuľa - mleté čierne korenie - 4 strúčiky cesnaku (nebojte sa toho množstva) - masť alebo olej Soľ nepridávam z dôvodu, že syr jej obsahuje dostatočné množstvo. POSTUP: 1- Deň vopred si dáme rozmraziť špenát, no nie je problém ho 5 minút rozmrazovať na najnižšom stupni v mikrovlnke. 2- Podľa návodu si dáme variť ľubovoľné cestoviny. Odporúčam menšie a duté druhy, ktoré pekne absorbujú omáčku. 3- Na tuk si dáme pražiť najemno nakrájanú cibuľku a čakáme, kým nám nezosklovatie a nezmäkne. 4- Keď je cibuľka mäkká, pridáme rozmrazený špenát a nadrobno nasekaný cesnak. Stlmíme plameň, miešame a sledujeme, ako sa odparuje voda a zmes hustne. Pridáme korenie. 5- Keď máme pocit, že omáčka má vhodnú konzistenciu, za stáleho miešania pridáme smotanu na varenie a necháme ešte chvíľu prevrieť. Zároveň pridáme polovicu syra, ktorý necháme v omáčke rozpustiť. 6- Cestoviny už by sme mali mať uvarené, zlejeme ich, prilejeme kvapku olivového oleja, aby sa nelepili a pridáme nakrájanú druhú polovicu syra. Ten sa v cestovinách neroztopí tak, ako v omáčke a v jedle bude výraznejší. Zároveň aj omáčka bude mať požadovanú "hutnosť". Omáčku si môžeme naliať priamo do hrnca s cestovinami, alebo si každú porciu cestovín zaliať osobitne. Toto jedlo najlepšie chutí horúce, keď je ešte čerstvé. Z použitých surovín mi vyšli 4 skutočne veľké porcie, navyše jedlo je veľmi sýte, preto si myslím, že by sa dobre najedlo aj 5 osôb. Cenovo sme sa zmestili do 55 Kč, čo je niečo okolo 2, 10 €. Tým pádom sa dostávame na sumu 0, 50 € za porciu, preto sa tento recept stáva najlacnejším, aký sa mi kedy podarilo vytvoriť. Príprava mi zabrala asi 20 minút. Klenot šetrných gazdiniek..:) Prajem dobrú chuť a príjemný víkend.
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Súdy v Trenčíne odmietajú riešiť Galkovu kauzu odpočúvania

Obžaloba na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva Pavla Brychtu leží na súde od februára 2016. Najvyšší súd mu teraz prikázal konať.

KOMENTÁRE

Česi mieria do čiernej diery Európy. Všetko pre korunu

Je možné, že šanca ľahkého vstupu do eurozóny zmizne.

AUTO

Anketa o Svetové auto roka 2018 sa ponesie v znamení SUV

Posledný ročník vyhral Jaguar F-Pace.


Už ste čítali?