Klákyho hrniec - Pravá hospodská česnečka

Autor: Lukáš Chládek | 15.11.2014 o 10:09 | (upravené 15.11.2014 o 12:23) Karma článku: 9,36 | Prečítané:  1816x

V reštauráciách, pohostinstvách a jedálňach sa zameriavam na jedinú polievku - Česnečku. To ma oprávňuje tvrdiť, že viem, ako dobrá česnečka chutí, vyzerá a čo obsahuje. Veľmi jednoduchý recept na vynikajúcu /lepšiu ste zaručene nejedli/ cesnačku Vám ponúkam dnes. 

Kuchári v podnikoch idú po mne. Cítim to, lebo mi často servírujú iba cesnakovú vodu s jediným úbohým roztlačeným zemiačikom. V Bratislave odo mňa za ocesnakovaný vývar so zemiakom pýtali  2 €.

Blázni? Áno. 

Spokojnosť? Nie. 

Berte igelitku a v potravinách si zadovážte:

  • 10 strúčikov dobrého slovenského/českého cesnaku
  • 1 veľká cibuľa
  • okolo 750g údeného mäsa /ja mám údené rolované bravčové pliecko/
  • 500 g zemiakov
  • silný mäsový vývar alebo 2 kocky bujónu /to snáď nie/
  • majoránka
  • čierne korenie 
  • mletý kmín
  • 2 ks bobkový list
  • 2 vajcia
  • strúhaný syr 
  • bravčová masť
  • krutóny z pečiva /tie nedávam, lebo ma z nich bolia zuby/

Cesnak odporúčam kupovať na trhu alebo tam, kde majú cesnak "tuzemák". Čínsky dovážaný cesnak nemá chuť a už vôbec nie antiseptické liečivé účinky. 

Vývar by ste mali mať vlastný, ktorý Vám zostal z minulej prípravy mäsa. Ak ste ale nič nevarili, použite bujón - tzv. hovädzie karamelky. 

Typ a obsah tuku v syre neuvádzam, pretože aj tak siahnete po 30 % eidame. 

Otvorte si dobré pivko /na raňajkové cereálie už ste starí..:D/ a postupujte nasledovne:

 

  1. Nakrájajte si cibuľu nadrobno. Na masti ju skaramelizujte. Opraženie "do sklovita" nám nestačí. Chuť sa uvoľňuje až po karamelizácii a tá nastáva, keď vidíme, že cibuľa je hnedá. Nie však spálená! Tento úkon robte na slabom plameni a buďte pri varení trošku trpezlivejší. 
  2. Počas úpravy cibule si na malé kocky nakrájame mäsko a cesnak. Cesnak môžete aj pretlačiť cez lis, ja však zastávam názor, že ostrý nôž a rýchla ruka robí kuchára. 
  3. Ak je cibuľka fajná na čuch, pridáme mäso a cesnak. Pražíme a všetko robíme "od oka" /čo nepoteší najmä kuchárky/. 
  4. Mäsko pekne pustí šťavu a všetko sa nám krásne dusí. Teraz je čas "napumpovať" chuť. Pridáme cesnak, rascu, korenie a majoránku. Krátko podusíme a smejeme sa ako suseda z druhého "čmuchá" v kúpeľni pri stupačke, že ten Chládek zas dačo kuchtí. 
  5. Podľa vkusu dorestujeme a zalejeme vývarom, prípadne v horúcej vode rozmiešaným bujónom. Do hrnca vhodíme bobkový list.Plameň stlmíme a cesnačku necháme prebublávať. Vody dajte cca. 2 až 2,5 litra. Dolievať už viac nebudete. 
  6. Polievka sa varí a my si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky. Zatiaľ ich odložíme bokom.
  7. Po cca. pol hodine varenia pridáme zemiaky. Polievka bude hotová, keď sa zemiaky uvaria. 
  8. Tesne pred koncom varenia pridáme ďalšiu štipku majoránky. 

Teraz pozor. Ďalšia úprava polievky záleží iba na chutiach stravníkov. JA:

    10. Ja dávam do cesnačky 2 vajcia. Polievku odstavím zo sporáka a rozbijem do nej vajcia. Keďže je ešte vriaca, pomaly miešam, aby som vajcia rozbil a už sa len kochám, aké pekné kúsky robia. 

Ak ste ale cesnačkový kajšmentke /ja už sa s tým neprplem, lebo chuť to nezmení/, dáte si surové vajce priamo do taniera a necháte ho uvariť sa v ňom. 

Pred podávaním nastrúhame do každého taniera trošku syra. Zalejeme horúcou polievkou a tešíme sa, ako sa nám bude ťahať od pusy. 

Navrch môžeme pridať krutónky, ktoré sme si pripravili zo starého pečiva na jemne omastenej panvici. 

    Pozor GARANCIA: Ak by niekomu takto pripravená cesnačka nechutila, tak má pravdepodobne vymletý jazyk z McDonaldu, pretože takej kombinácii chutí sa nedá odolať. Reklamácie príjmam v diskusii.

Kastról padne do večera a ak nie, tak ste single a vydrží Vám maximálne dozajtra.

    ZAUJÍMAVOSŤ: Všimli ste si, že Klákyho hrniec už nemá prívlastok "šetrný"? Je to kvôli zisteniu, že na dobrom a kvalitnom jedle nemá zmysel šetriť. 

    OSPRAVEDLNENIE: Fotografiu hotovej cesnačky neprikladám, lebo ju akurát idem variť. Ako sa hovorí - Najskôr práca, potom zábava. Ja túto tradíciu porušovať nebudem. 

Varenie je radosť!

 

Ďakujem za prečítanie, klik na karmu a zanechaný komentár. 

Prajem Vám príjemný víkend a nezabúdajte:

Varíme podľa svojej chuti a nie podľa chuti autora kuchárskej knihy!

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.

SVET

Pozrite si, ako za dva roky zničila vojna Donecké letisko

Miesto bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.


Už ste čítali?