reklama

Klákyho šetrný hrniec 3- Cestoviny so špenátovo-syrovou omáčkou

Okolnosti (málo času na varenie a nižší príjem) ma prinútili pripravovať si stravu na viacero dní dopredu. Pre ľudí s nižším rozpočtom uvádzam aj orientačné ceny prísad v Kč a € s približným kurzom 25 Kč = 1 €. Ceny potravín v Prahe sú o cca. 10% vyššie, ako na Slovensku. Dnešný obed som si vymyslel sám, aj keď s podobnými kombináciami ste sa už isto stretli. Zároveň sa chcem ospravedlniť za použitie fotografie z internetu. Momentálne som totiž nemal možnosť pokrm odfotiť, takže obrázok slúži iba ilustračne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Ingrediencie: - 500 g ľubovoľné cestoviny (u mňa kolienka, pretože lepšie držia omáčku)(7 Kč) - mrazený špenátový pretlak (ideálne čerstvý špenát, no nie vždy je možnosť) (8 Kč) - 2 dcl smotana na varenie (15 Kč) - 200 g syr balkánskeho typu (môže byť aj niva a pod.)(20 Kč) - väčšia cibuľa - mleté čierne korenie - 4 strúčiky cesnaku (nebojte sa toho množstva) - masť alebo olejSoľ nepridávam z dôvodu, že syr jej obsahuje dostatočné množstvo.POSTUP:1- Deň vopred si dáme rozmraziť špenát, no nie je problém ho 5 minút rozmrazovať na najnižšom stupni v mikrovlnke.2- Podľa návodu si dáme variť ľubovoľné cestoviny. Odporúčam menšie a duté druhy, ktoré pekne absorbujú omáčku.3- Na tuk si dáme pražiť najemno nakrájanú cibuľku a čakáme, kým nám nezosklovatie a nezmäkne.4- Keď je cibuľka mäkká, pridáme rozmrazený špenát a nadrobno nasekaný cesnak. Stlmíme plameň, miešame a sledujeme, ako sa odparuje voda a zmes hustne. Pridáme korenie.5- Keď máme pocit, že omáčka má vhodnú konzistenciu, za stáleho miešania pridáme smotanu na varenie a necháme ešte chvíľu prevrieť. Zároveň pridáme polovicu syra, ktorý necháme v omáčke rozpustiť.6- Cestoviny už by sme mali mať uvarené, zlejeme ich, prilejeme kvapku olivového oleja, aby sa nelepili a pridáme nakrájanú druhú polovicu syra. Ten sa v cestovinách neroztopí tak, ako v omáčke a v jedle bude výraznejší. Zároveň aj omáčka bude mať požadovanú "hutnosť".Omáčku si môžeme naliať priamo do hrnca s cestovinami, alebo si každú porciu cestovín zaliať osobitne. Toto jedlo najlepšie chutí horúce, keď je ešte čerstvé.Z použitých surovín mi vyšli 4 skutočne veľké porcie, navyše jedlo je veľmi sýte, preto si myslím, že by sa dobre najedlo aj 5 osôb.Cenovo sme sa zmestili do 55 Kč, čo je niečo okolo 2, 10 €. Tým pádom sa dostávame na sumu 0, 50 € za porciu, preto sa tento recept stáva najlacnejším, aký sa mi kedy podarilo vytvoriť. Príprava mi zabrala asi 20 minút. Klenot šetrných gazdiniek..:)Prajem dobrú chuť a príjemný víkend.

Lukáš Chládek

Lukáš Chládek

Bloger 
  • Počet článkov:  20
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Píšem v práci, píšem vo voľnom čase, a keďže ľudia neradi počúvajú, svoje myšlienky im podsúvam písanou formou. Vitajte na mojom blogu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromnéKlákyho šetrný hrniecVerejné dianieSKLOWITCH & BONGULINSKYJ

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu