Klákyho šetrný hrniec 3- Cestoviny so špenátovo-syrovou omáčkou

Autor: Lukáš Chládek | 18.5.2013 o 9:03 | (upravené 18.5.2013 o 9:08) Karma článku: 7,74 | Prečítané:  1872x

Okolnosti (málo času na varenie a nižší príjem) ma prinútili pripravovať si stravu na viacero dní dopredu. Pre ľudí s nižším rozpočtom uvádzam aj orientačné ceny prísad v Kč a € s približným kurzom 25 Kč = 1 €. Ceny potravín v Prahe sú o cca. 10% vyššie, ako na Slovensku. Dnešný obed som si vymyslel sám, aj keď s podobnými kombináciami ste sa už isto stretli. Zároveň sa chcem ospravedlniť za použitie fotografie z internetu. Momentálne som totiž nemal možnosť pokrm odfotiť, takže obrázok slúži iba ilustračne.

Ingrediencie: - 500 g ľubovoľné cestoviny (u mňa kolienka, pretože lepšie držia omáčku)(7 Kč) - mrazený špenátový pretlak (ideálne čerstvý špenát, no nie vždy je možnosť) (8 Kč) - 2 dcl smotana na varenie (15 Kč) - 200 g syr balkánskeho typu (môže byť aj niva a pod.)(20 Kč) - väčšia cibuľa - mleté čierne korenie - 4 strúčiky cesnaku (nebojte sa toho množstva) - masť alebo olej Soľ nepridávam z dôvodu, že syr jej obsahuje dostatočné množstvo. POSTUP: 1- Deň vopred si dáme rozmraziť špenát, no nie je problém ho 5 minút rozmrazovať na najnižšom stupni v mikrovlnke. 2- Podľa návodu si dáme variť ľubovoľné cestoviny. Odporúčam menšie a duté druhy, ktoré pekne absorbujú omáčku. 3- Na tuk si dáme pražiť najemno nakrájanú cibuľku a čakáme, kým nám nezosklovatie a nezmäkne. 4- Keď je cibuľka mäkká, pridáme rozmrazený špenát a nadrobno nasekaný cesnak. Stlmíme plameň, miešame a sledujeme, ako sa odparuje voda a zmes hustne. Pridáme korenie. 5- Keď máme pocit, že omáčka má vhodnú konzistenciu, za stáleho miešania pridáme smotanu na varenie a necháme ešte chvíľu prevrieť. Zároveň pridáme polovicu syra, ktorý necháme v omáčke rozpustiť. 6- Cestoviny už by sme mali mať uvarené, zlejeme ich, prilejeme kvapku olivového oleja, aby sa nelepili a pridáme nakrájanú druhú polovicu syra. Ten sa v cestovinách neroztopí tak, ako v omáčke a v jedle bude výraznejší. Zároveň aj omáčka bude mať požadovanú "hutnosť". Omáčku si môžeme naliať priamo do hrnca s cestovinami, alebo si každú porciu cestovín zaliať osobitne. Toto jedlo najlepšie chutí horúce, keď je ešte čerstvé. Z použitých surovín mi vyšli 4 skutočne veľké porcie, navyše jedlo je veľmi sýte, preto si myslím, že by sa dobre najedlo aj 5 osôb. Cenovo sme sa zmestili do 55 Kč, čo je niečo okolo 2, 10 €. Tým pádom sa dostávame na sumu 0, 50 € za porciu, preto sa tento recept stáva najlacnejším, aký sa mi kedy podarilo vytvoriť. Príprava mi zabrala asi 20 minút. Klenot šetrných gazdiniek..:) Prajem dobrú chuť a príjemný víkend.
Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Odhalila kauzu slovenského predsedníctva. Odkiaľ prišla Zuzana Hlávková?

Gymnázium, ktoré navštevovala momentálne najznámejšia slovenská whistleblowerka, jej plánuje vyjadriť verejnú podporu.

DOMOV

Voliči chcú odchod Kaliňáka a Fica z Bonaparte. Smer bude padať ďalej

V Prešove bude Smer v najhoršej kondícii.

SVET

Pozrite si, ako za dva roky zničila vojna Donecké letisko

Miesto bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou.


Už ste čítali?